כוכב שביט חדש בדרכו אל השמש – בוקר טוב חלל

מוכנים ומוכנות לזה ?התגלה כוכב שביט חדש בדרכו אל השמש.
שביט ברנרדינלי-ברנשטיין הוא ענק אמיתי; לפי ההערכות ליבת השביט בגודל של כ-150 ק”מ. (כמו המרחק מחדרה ועד באר שבע!) לצורך ההשוואה לשביטים אחרים – משימת רוזטה הקיפה שביט בגודל של כ-2.5 ק”מ בלבד.
השביט התגלה למעשה ב-2014 על ידי סריקת תמונות באמצעות בינה מלאכותית, במהלך עבודת הדוקטורט של פדרו ברנרדינלי שעסקה באנרגיה אפלה, אך תגליתו אושרה באופן רשמי על ידי ה-IAU (איחוד האסטרונומים.יות הבינלאומי) רק ב-24 ביוני השנה, לאחר שבע שנים (!) שבהם טלסקופים ברחבי העולם הופנו לנקודה המתאימה ואישרו את קיומו (ואת שמו, על שם ברנרדינלי המגלה וברנשטיין שהנחה את עבודת הדוקטורט שלו).
על פי ההערכה השביט יגיע לנקודה הקרובה ביותר ב-21 לינואר, 2031, אך זמן רב לפני כן נוכל לחזות בהילת השביט שנוצרת כתוצאה משינוי מצב הצבירה של פני השביט העשויים קרח במגע עם רוח השמש המחממת.

כתב.ה: דולב כץ

מקורות:
https://www.nationalgeographic.com/science/article/one-of-the-largest-comets-ever-seen-is-headed-our-way

האביר השחור – בוקר טוב חלל

שמעתם פעם על האביר השחור שנע סביב כדור הארץ?! האביר השחור הוא אובייקט מתכתי הנע במסלול קוטבי סביב כדור הארץמדובר באובייקט אמיתי, לא ניתן לחלוק על קיומו, אולם מקורו ומטרתו נותרובגדר תעלומה. האביר – אורכו כ- 100 מטרים, כמו בניין עם 25 קומות ואפילו יותר! הוא התגלה בשנות העשרים באמצעות שידורי רדיו. מדענים, כולל ניקולה טסלה, האמינו שאותות רדיו נקלטים מגוש הברזל המרחף הזה. המסלול שלו חריג בהחלט והוא עובר דרך שני הקטבים המגנטיים של כדור הארץ. האוביקט נע במהירות ומשלים מסלול כל 104 דקות. אף מדינה עד היום לא טענה לבעלות על האובייקט. בדצמבר 1998 האובייקט צולם על ידי המעבורת אנדוור ורבים מאמינים שזהו האביר השחור.
האובייקט נמצא במסלולו גם כיום ובמהלך השנים האחרונות נקלט ותועד על גם על ידי אסטרונאוטים בתחנת החלל. בנאס”א טוענים שהאוביקט שנקרא האביר השחור הוא לא אותו האוביקט שצולם, ושישנם מספר אוביקטים המכונים בשם זה. למרות כל אילו כמעט שלא מדברים על האביר השחור…

כתב ועיצב : איתי ליאון

מקורות:
https://www.q-israel.com/post/%D7%94%D7%90%D7%95%D7%91%D7%99%D7%99%D7%A7%D7%98-%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%96%D7%A8-%D7%A9%D7%A1%D7%95%D7%91%D7%91-%D7%90%D7%AA-%D7%9B%D7%93%D7%95%D7%A8-%D7%94%D7%90%D7%A8%D7%A5-%D7%9E%D7%90%D7%96-1920
https://surl.li/amzwc

על תופעת דז’נבקוב והתהפכות כדוה”א – בוקר טוב חלל

בשנת 1985, הקוסמונאוט ולדימיר דז’נבקוב (Dzhanibekov) שוגר לחללית סוליוט-7 במטרה להציל אותה לאחר סדרה של תקלות. לאחר שטיפל בתקלות הוא החל פורק ציוד שהיה על החללית. כאשר הוא שחרר אום בצורת פרפר ונתן לו לרחף, הוא שם לב כי האום מתרחק מהבורג, מסתובב בכיוון סיבוב הפתיחה ואז מתהפך ב- 180 מעלות וממשיך להסתובב ולהתרחק וחוזר חלילה (ראו אנימציה).

התופעה לא הייתה ברורה לקוסמונאוט מכיוון שלא היה נראה כי כוח מסוים גורם להתהפכויות של האום. התופעה הייתה כה מוזרה עד שהסובייטים הסתירו אותה מכל העולם במשך 10 שנים מתוך פחד כי אם אום מתנהג כך, אולי גם כדוה”א יתנהג כך ויתהפך בזמן סיבובו סביב השמש!!אז למה זה קורה והאם כדוה”א יתהפך בקרוב?לכל גוף תלת מימדי יש 3 צירים סביבם ניתן לסובב את הגוף. תופעת דז’נבקוב מתרחשת כאשר לגוף מסוים יש חוסר סימטריה והוא מסתובב בצורה יציבה יותר סביב הציר הראשון והשלישי שלו, לעומת הציר השני סביבו הגוף מסתובב בצורה לא יציבה. לשמחתנו, כדוה”א אינו מושפע מהאפקט ולא יתהפך בגללו.

כתב: איל בן-זאב

מקורות:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_racket_theorem

צעד גדול לאנושות – בוקר טוב חלל

12 נוסעים בעלי מוגבלויות ריחפו בטיסה פרבולית שהתקיימה בדרום קליפורניה באמצע אוקטובר, הטיסה -נועדה לבחון איך בעלי מוגבלויות מרגישים בסביבה של מיקרו כבידה. בטיסות פרבוליות המטוס משרטט באוויר קשת — תחילה הוא נוסק בזווית של 45 מעלות ואחר כך צולל במהירות. כך הנוסעים יכולים לחוות מיקרו כבידה לפרקי זמן קצרים. טיסות כאלה הן חלק בלתי נפרד מהאימונים של אסטרונאוטים.

“זה היה ממש מוזר… העמידה היתה זרה לי כמעט כמו הריחוף במיקרו כבידה”.

כך מתאר את החוויה אחד מהמשתתפים שנעזר בכיסא גלגלים כדי לנוע ממקום למקום. בטיסה זו הוא הצליח לרחף באוויר ללא כל מאמץ ובלי שנגע בדבר. הוא גילה שהתנועה קלה יותר בסביבה של מיקרו כבידה והיה לו צורך במכשירי עזר מעטים בלבד. את הטיסה יזם AstroAcess ארגון ללא כוונות רווח ששואף להנגיש טיסות לחלל לכולם. מאז ראשית הטיסות לחלל, בשנות ה–60 סוכנויות החלל מאפשרות רק לפלח זעיר של האנושות להגיע לחלל. כך נמנעת מבעלי מוגבלויות גופניות רבים האפשרות להתמודד על מקום בטיסה לחלל, גם אם היו יכולים להיות אסטרונאוטים מעולים. יוזמות כמו AstroAccess שואפות להכשיר את הקרקע כדי שסוכנויות ממשלתיות ייתנו את דעתן להנגשת טיסות חלל.

עריכה: אודליה לנקרי

מקורות:
https://www.nytimes.com/2021/10/22/science/astronauts-disabilities-astroaccess.html

כוכב הצחוק – בוקר טוב חלל

העולם מצחיק אז צוחקים! היום נספר לכם על כוכב קטן ומיוחד שכל כולו צחוק אנושי. אייל גבר הוא יוצר ישראלי המשלב מדע, מתמטיקה ואמנות. בתהליך העבודה על יצירותיו הוא משתמש בהדמיות מחשב כדי לבנות את התופעה אותו הוא רוצה לדמות ולאחר מכן הן מודפסות במדפסת תלת מימד. בנאס”א הביעו עניין בעבודתיו של אייל והציעו לו להדפיס את היצירה האמנותית הראשונה בחלל. כך נולד שיתוף פעולה עם חברת Made in space האחראית על מדפסות התלת מימד בתחנת החלל הבין לאומית, המהוות מפעל קטן לייצור חלפים וכלי עבודה.לאחר בחינת רעיונות שונים לייצוג אנושי בחלל, הקים אייל את המיזם Laugh# כוכב הצחוק. במיזם שיצר, פותח יישומון שאפשר הקלטת צחוק וייצוגו בתלת מימד. במהלך פעילות המיזם נאספו 100,000 ׳צחוקים׳ ולאחר מכן בחרו המשתתפים את הצחוק המייצג ביותר: צחוקה של נוטיאה ג׳יין סטנקו מלאס וגאס.הצחוק המייצג נשלח לתחנת החלל והודפס במדפסת תלת מימד, בתור הפסל הראשון בחלל. רוצים לשמוע את הצחוק שלה? הקליקו!

כתב: ניסים חכם

מקורות:
https://www.space.com/amp/35723-first-3d-printed-art-space-station.html