סיכום שבוע אסטרונומי, הצעיף, הירח, כוכבי הלכת ועוד
כתב אילן שפירא.
השבוע האחרון של אוגוסט היה די פעיל. למרות העננים שממשיכים להטריד את השמים, הייתה הצלחה מסויימת במציאת חורים לתצפית ואפילו קצת מעבר.
מעבר לצילום עם הציוד החדש, ניצלתי את המצפה על מנת לצלם מעט את הירח וכוכבי הלכת הגדולים צדק ושבתאי. לא ממש צילומים שיתאימו למוזיאון אבל עדיין מספקים מספיק פרטים.
השבוע אתחיל עם הפרוייקט של ערפילית הצעיף שאני עובד עליו. למה פרוייקט? צילום אסטרונומי הוא דבר שגוזל זמן. האובייקטים חיוורים מאוד ודרושות חשיפות ארוכות ורבות על מנת לקבל פרטים מאובייקטים אלה. התכנון לערפילית הצעיף (החלק המערבי) הוא צילום כולל של 30 שעות נטו. כלומר 30 שעות אחרי שמנפים פריימים לא תקינים ויש גם כאלה.
התחלתי את המסע עם פילטר מימן מתוך אמונה (שגויה) שאור הירח פחות משפיע עליו. משפיע אבל לצורך שלי זה הספיק לגמרי. לאחר מעט יותר משש שעות של חשיפה שילבתי את כל הפריימים לתמונה שמראה את גז המימן שבה:

התמונה מפורטת מאוד אבל עדיין לא מושלמת (וערוכה רק חלקית). אני מקווה להשלים את המימן בימים הקרובים. כאשר הירח יפסיק להפריע אתחיל לצלם בחמצן וגופרית להשלמת המידע בפס צר. מכיוון שהציוד מאוד קל, התכנון הוא לקחת אותו למדבר על מנת לצלם דרך פילטרים LRGB. פילטרים אלה יספקו מידע בצברים אדום ירוק כחול וה L מעביר את שלושת הצבעים. תמונות אלה יספקו מידע נוסף ובעיקר את הצבע האמיתי של הכוכבים עצמם ויספקו המון מרחב בעריכה.
מאחר והמצפה פנוי מצילום עצמים עמוקים, חזרתי מעט לירח.
התמונה הפעם קצת פחות שיגרתית. במקום להתמקד במכתשים התמקדתי בקצה הירח. בעבר, לפני גלילאו האמונה הרווחת הייתה שהירח הוא עיגול מושלם. הטלסקופ שבו השתמש גלילאו גילה את האמת – הירח הוא ממש עולם בפני עצמו עם הרים, עמקים וכמובן מכתשים. בתמונה ניתן לראות שקצה הירח ממש לא מהווה עיגול מושלם. ההרים הנישאים מעל אופק הירח זו תמונה שמזמן רציתי לצלם ופשוט נתקלתי בהם במקרה. זה מראה מיוחד ומעניין שמשרה סוג של שקט

אם כבר השתמשתי בטלסקופ הקטדיופטרי לירח, כיוונתי אותו לענקי הגזים צדק ושבתאי. האטמוספרה הרועדת לא ממש עזרה ולא החלפתי למצלמה צבעונית אבל ניתן בשבתאי לראות את מרווח קאסיני בין הטבעות ורצועות עננים וצדק נתן הופעה עם ארבעת ירחיו הגדולים. משמאל לימין אירופה, קליסטו, גנימיד ואיו


בליל שישי השמיים היו כל כך מעוננים לקראת 23:00 ועברתי ל EAA – סטאקינג אוטומטי של התמונות כדי לראות אובייקטים בפירוט גבוה יחסית. האובייקט היחיד שהצלחתי לתפוס בין העננים הוא הצביר הכדורי הגדול M15 שבקבוצת הכוכבים פגסוס.

ומבט קרוב יותר לצביר

גם שמש הייתה בתפריט אבל אותה נשמור לשבוע הבא
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!