סיכום שבועי של פעילות השמש

בסדרה הזו, נסקור את מחזור פעילות השמש הנוכחי – מספר 25 ונדבר על מאפייני השמש הנראים, דרכי הצילום והציוד המיועד לכך ולמה כל כך חשוב להבין כיצד השמש פועלת ומה סכנותיה.

שמי אילן שפירא ואני אסטרונום חובב ועוקב אדוק אחר הכוכב המעניין שלנו. את השמש אני מתעד מהמצפה הפרטי שבניתי בחצר ביתי ובו טלסקופים שונים כאשר. אחד הטלסקופים לפחות מוקדש כמעט תמיד לשמש.

חשוב לציין שצפייה בשמש דרך טלסקופ\משקפת או כל אמצעי אופטי אחר ללא מסננים יעודיים היא מסוכנת ביותר ויכולה בקלות לגרום לנזק בלתי הפיך ואף לעיוורון.

לפני שנצלול לפעילות השבועית, סקירה קצרה על מחזור השמש.

השמש שלנו פועלת במחזורים של 11 שנים. במהלך המחזור, השמש עוברת ממצב מינימום פעילות שבו כמות הפעילות המגנטית נמוך וקשה למצוא כתמי שמש או התפרצויות למצב של פעילות מוגברת.

בשיא המחזור, קוטביות השמש מתהפכת – הקוטב שהיה חיובי הופך לשלילי וההיפך. אם מסתכלים על מחזור השמש בצורה רחבה יותר ניתן לאמר שהמחזור נמשך כ 22 שבהן הקוטביות חוזרת למצבה קדם המחזור.

כיום, אנו נמצאים במחזור הפעילות מספר 25 כאשר שיאו צפוי בקיץ 2025. בינתיים מחזור זה מספק פעילות רבה שגם עוברת את תחזיות הפעילות בצורה עקבית. למרות זאת, מדובר במחזור יחסית רגוע לעומת מחזורים קודמים.

בגרף ניתן לראות את המחזור הנוכחי – מצד ימין כאשר הקו האדום מציין את התחזית והקווים הסגולים והשחורים מציינים את הפעילות בפועל.

את הפוסט הזה נפתח בשבוע שעבר, בכל זאת פוסט ראשון והפעילות על השמש היא רבה ומגוונת.

נתחיל באזור פעיל שקיבל את השם AR3363 ומכיל כתם שמש עצום בגודלו . כמה עצום? קוטרו נמדד ב 2 – 3 כדורי ארץ!

יומיים לפני שהאזור הזה הסתובב לו אל מעבר לאופק המערבי של השמש, הוא פלט מספר אבוקות שמש – התפרצויות חזקות של אנרגיה וחומר, 7 התפרצויות כאשר שש מהן ברמה C (השלישית בעוצמתה) והתפרצות אחת ברמת M.

בתמונות ניתן לראות את הכתם העצום, מחולק לשלושה חלקים שונים וממנו יוצאים שני פילמנטים. פילמנטים הם התפרצויות של חומר הנישא על גבי שדות מגנטיים חזקים ונראים כמו גדולים כאשר הפילמנט הימני ממש נוצר אל מול עיני

זה היה המצב ב 17 ליולי.

נתקדם מעט ליום שבת, ה 22 ליולי. AR3363 עבר אל מעבר לאופק אבל הוא לא האזור הפעיל היחיד שעל השמש. ביום הזה נספרו לא פחות מאשר 103 כתמי שמש. בתמונה הפעם, צפון מערב השמש. פנורמה מ 12 חלקים שמראה שלל אזורים פעילים, AR3373, AR3376 ו AR3372.

AR3372 הפעם הוא שיאן אבוקות השמש, שלוש אבוקות חזקות כאשר הראשונה שבהן הייתה ברמה M3.1 והוא נמצא בחלק הימני העליון.

גם AR3373 לא שקט על שמריו ופלט שתי אבוקות משלו. אותו ניתן לראות בחלק התחתון והוא והוא מכיל 20 כתמי שמש, שיבעה מהם קל לזהות וישנם כתמים נוספים, קטנים מכדי לזהות בקלות.

התיעוד הראשון והאחרון (לפחות לכרגע) לשבוע הגיע ביום שני, ה 22 ליולי. תנאי ראות מנעו תיעוד רציני אבל תמונה אחת יצאה. לפני התמונה, הנה מצב השמש לפי האתר https://www.spaceweatherlive.com/

כמות כתמי השמש גדלה ל 141, מספר שנחזה לשיא המחזור והשמש הפיקה 8 אבוקות שמש.

התיעוד היחידי שלי מאותו היום לא היו של כתמי שמש גדולים אלא של שני פילמנטים עצומים בדרום מערב השמש:

אחרי כל התמונות, והמונחים, בשבוע הבא נעשה קצת סדר ואסביר מעט יותר על המאפיינים הנראים בשמש, השכבות השונות ועל הציוד והצילום עצמם. מחכה לנו סדרה ארוכה ומעניינת.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *